Chci voucher 1+1
Skip to content
Matjesy

Vše o matjesech

Holandský nový sleď (maatjesharing) je sleď připravený specifickým holandským způsobem a je považován za skvělou sezónní pochoutku.

Tato malá stříbrně zbarvená ryba žije především v blízkosti pobřežních oblastí Atlantského a Tichého oceánu. Sleď je zvláště prospěšný pro svůj obsah omega-3 a nabízí jeden z nejkoncentrovanějších zdrojů mastných kyselin.

SSleď je v zimě hubený, ale na jaře začíná růst kvůli vyššímu množství planktonu ve vodě a bude stále tloustnout. V květnu, kdy má sleď obsah tuku minimálně 16 procent, začíná roční období, ve kterém se loví maatjesharing, a potrvá do začátku července. Poté ryba obsahuje příliš mnoho mléka nebo jiker. Dá se stále jíst, ale není tak dobrý jako nový sleď, používá se na solené sledě, nakládané sledě nebo rolky.

Velmi vysoký obsah omega-3 mastných kyselin - snižují riziko kardiovaskulárních příhod

V minulosti rybáři neměli mrazák. Aby bylo možné sledě udržet déle a zabít parazity, bylo použito mnohem více soli. Čím déle byl sleď ponechán, tím slanější byla jeho chuť, až byl po roce téměř nepoživatelně slaný. To byl důvod, proč příchod nových sleďů byl velkou oslavou, byl sotva slaný, a proto mnohem chutnější. Ale i v dnešní době je příchod nových sleďů důvodem k velké oslavě, vlaggetjesdag (den vlajky), v přístavu Scheveningen. Datum závisí na tom, kdy je sleď dostatečně tučný, letos to bylo 9. června, přičemž 3. červen byl prvním dnem, kdy byli sledi uloveni. Několik dní před vlaggetjesdag je v aukci prodána první rakev se sleděm, výtěžek je určen pro charitativní organizaci. Přístav a lodě jsou vyzdobeny malými vlajkami, odtud název vlaggetjesdag, a jsou zde nejrůznější další aktivity, jako je hudba a pouliční trh.

Matjesy jsou běžnou součástí nabídky rybích produktů v našich obchodech. Při bližším pohledu si ale všimnete, že to vlastně nikdy není Matjes, ale že je to sleď à la Matjes. Matjes totiž není druh ryby, ani pochoutka, která se dá „vyrobit“ z běžného sledě, jak se mylně dočtete na různých stránkách s nápaditými recepty. Tam občas Matjesy překřtí na Matesy a nevyrábějí je ze sleďů. Nalezli jsme dokonce recept na "nakládané cukety à la Matesy". Jak to chutná, si neumíme představit.

Co si díky tomuto poutavému názvu představit umíme, je, jak se rybářský člun kmene kanibalů snaží vytáhnout na palubu síť s divoce se zmítajícím hejnem divokých mořských cuket, aby si je upravili jako Matesa, misionáře, kterého měli na roštu před týdnem.

Matjes je mladý, ještě nevytřený sleď, který má velmi jemné, tučné maso a nakládá se do solného roztoku, případně do octa. Musí být ulovený v době od poloviny května do konce června. Kdykoliv jindy ulovený sleď se nazývá… sleď.

Matjesy se v dávných dobách nakládaly do sudů a rozvážely po celé Evropě, kde byly považovány za delikatesu. Hlavně proto, že je tehdy srovnávali s obyčejnými slanečky, které tvořily převážnou část jídelníčku nezámožného obyvatelstva a nebylo moc o co stát.

Jak už jsme zmínili. Matjesy se loví od poloviny května do konce června, a tak jako je u nás třeba období burčáku, je v Nizozemsku období matjesů, kdy se konzumují ve velkém, pořádají se matjesové slavnosti a první ulovené matjesy jsou vždy dávány významným osobnostem. Jak už jistě chápete, matjesy jsou poměrně drazí, a tak se u nás v obchodech setkáte nejčastěji s výrobky á la matjes, kdy se běžní sledi naloží do oleje, aby zkřehli a matjesy tak připomínali.

Jak velký rozdíl to je?

Jemné maso, tuhé kostičky. Tak chutná Matjes. Nedá se tedy jíst celý, ale je potřeba jej "obrat". Sleď v konzervě nebo naložený v oleji se maceruje dlouho a jeho kostičky jsou tak jemné a dají se lehce jíst. Maso á la Matjes v oleji je tužší než konzervovaní sledi. Konzervované můžete lehce rozmělnit vidličkou a jsou vhodní třeba i do pomazánek.

Jestli někdy narazíte na pravé matjesy, určitě je vyzkoušejte, už jen abyste měli srovnání, až třeba ochutnáte naše Sleďové filety v rostlinném oleji nebo Sleďové filety v paprikové, hořčičné či tradiční rajčatové omáčce. Díky maceraci v konzervě jsou totiž možná ještě jemnější:-)

V první řadě bychom měli říct, že konzumace sleďů je vhodná i pro těhotné ženy. Především proto, že ve srovnání s jinými rybami sledi obsahují jen velmi malé množství rtuti, která by nemusela být bezpečná pro vyvíjející se plod.

Zdroj: NEKTON.cz, autor - Ondra Bureš

Sleď vám může nabídnout i:

  • Nenasycené mastné kyseliny omega-3
  • Dobrou schopnost začlenit se do velkého počtu diet (takže ho mohou zkusit i lidé, kteří propadli keto dietě)
  • Podporu zdraví mozku
  • Podporu zdraví srdce
  • Redukci zánětů v těle
  • Nenasycené mastné kyseliny omega-3
  • Vitamín D
  • Vitamín A
  • Vitamín B12
  • Selen
  • Bílkoviny

Zdravé pro mozek a dobře fungující nervový systém Tuční sleď je skutečná omega-3 bomba, která je dobrá pro mozek a mimo jiné předchází kardiovaskulárním onemocněním. Pro konzumaci denního doporučeného množství omega-3 mastných kyselin 450 mg stačí sníst dva sledě týdně.

Silné kosti a zuby

Sleď obsahuje kromě omega-3 také vápníku, hořčíku a fosforu - důležité živiny, které tělo potřebuje k výrobě hydroxyapatitu, minerálu pro zdravé zuby a kosti. Jedna porce sledě obsahuje také 18 gramů bílkovin. Bílkoviny z potravy tělo využívá k tvorbě silných kostí a pomáhá budovat a opravovat vlastní buňky těla.

Soutok moří v srdci Evropy

Posláním společnosti HOPI FISH HUB je stát se moderním centrem logistiky a zpracování čerstvých ryb pro střední a východní Evropu a tím podporovat trend významného růstu spotřeby čerstvých ryb v tomto regionu.

Více informací o společnosti